Jau kopš bērnības mums visiem labi zināms ir fakts, ka cilvēkam katru dienu ir jāuzņem uzturā noteikts daudzums ūdens. Vēl būtiskāka šī šķidruma loma ir sportistu ikdienā. Kāpēc un kā ar tā uzņemšanu veicas Latvijas Universitātes basketbola komandas (BK LU) spēlētājiem, skaidrojam šajā rakstā.

Kā norāda pētījumi, tieši ūdens uzņemšana tiek uzskatīta par vienu no galvenajām sportistu uztura prioritātēm. Tā ietekmē gan uztveres un mentālās spējas, gan kognitīvās funkcijas un pat motivāciju, kā arī tādus fiziskos dotumus kā sprinta ātrums un metiena precizitāte.

Nepietiekama šķidruma uzņemšana var atstāt būtiskas sekas uz basketbolista sniegumu. Tādā gadījumā samazinās ātrums, enerģija, izturības, koncentrēšanās spējas, muskuļu spēks, pieaug nogurums, nepieciešams ilgāk atpūsties, kustības kļūst ierobežotākas, kā rezultātā krītas arī precizitāte. Tas var radīt arī paaugstinātu traumu risku, sirdsdarbības problēmas, vājumu, reiboņus un krampjus.

Katrs gadījums ir individuāls, tāpēc sportistam pašam ir jāseko līdzi tam, cik daudz ūdens tiek uzņemts. Slodzes laikā ūdeni tiek ieteikts uzņemt ik pēc 15-20 minūtēm. Visbūtiskākais ir nepieļaut, ka šķidruma zudums sasniedz 2% no ķermeņa svara. Par to liecina spēcīgas slāpes, kuru pirmā manāmākā izpausme ir sausuma sajūta mutē. Ir jāpaspēj padzerties pirms šāda sajūta radusies! Ja šķidruma zudums sasniedz šos 2%, tad bez sausas mutes tiek novērots arī apetītes zudums, tiek traucēts normāls ķermeņa atdzišanas process, iestājas nogurums, kā arī samazinās gan fizioloģiskās, gan sportiskās spējas.

Treniņa laikā sportists var zaudēt 1-2% no ķermeņa masas. Pēc fiziskas slodzes ieteicams izdzert 1,2–1,3 litrus ūdens uz katru zaudēto kilogramu. Tāpēc pirms un pēc slodzes būtu ieteicams nosvērties. Secinājumus par to, vai uzturā tiek uzņemts pietiekami daudz ūdens, var izdarīt arī pēc urīna krāsas.

BK LU spēlētāji stāsta, ka treniņa laikā komanda patērē ievērojamu daudzumu ūdens: “Ja ir paredzēti divi treniņi dienā, ūdens patēriņš vienam cilvēkam ir pie pusotra līdz diviem litriem. Ja treniņš tiek aizvadīts, piemēram, ārā saulainā laikā, kā tas notiek vasarā, tad ūdens patēriņš vienam cilvēkam var būt pusotrs litrs viena treniņa laikā. Parēķinot uz komandu, izlietojam vairāk par divdesmit litriem ūdens viena treniņa laikā.”

Latvijas Universitātes basketbola komandu ar ūdeni treniņos un spēlēs nodrošina dabīgā avota ūdens un minerālūdens ražošanas uzņēmums VENDEN, kura sniegto atbalstu komanda ļoti novērtē. Atsaucoties uz iepriekš teikto par to, cik daudz ūdens Latvijas Universitātes komanda mēdz patērēt pat vienā treniņā, komandas spēlētāji uzsver: “Liels paldies jāteic VENDEN kompānijai, kas nodrošina mūs ar ūdeni. Pretējā gadījumā katram nāktos ik dienu ejot uz treniņiem, staipīt sev līdzi teju vairāk nekā trīs litrus ar ūdens pudelēm.''

 

 

Dalīties