Guntis Endzels

Guntis Endzels – basketbola kluba “Latvijas Universitāte” galvenais treneris. Treneris ar vairāk nekā 30 gadu pieredzi, treneris neskaitāmiem spēlētājiem un spēlētājām. Treneris ar mīlestību un degsmi pret basketbolu. Treneris, kura vadībā klubam tik vēsturisks sezonas starts.

Jautāts, kādas ir sajūtas pēc šāda sezona sākuma, Guntis atzīst, ka tās ir divejādas: “Divejādas tādā ziņā, ka noteikti ir sajūtas par sportisko rezultātu, kur ir bijuši pietiekoši labi brīži, labas emocijas. Noteikti, ka eiforijā mēs nekritām un tur nav nekāda pamata, jo arī uzvarētās spēlēs mums ir pietiekoši daudz lietu, ko uzlabot. Tā kā patīkams sākums ar uzvarām ir, bet tas jau to kopējo ainu ne uzlabo, ne pasliktina. Sezona gara, tad jau redzēs, kā ies tālāk.”

Savukārt no otras puses, treneris Guntis Endzels  ir lielā neizpratnē par valdības lēmumiem, pēc kuriem klubs bija spiests aizvadīt spēles Lietuvā vai Igaunijā ar Latvijas komandām. “Tomēr universitātes komanda spēlē šī reģiona augstākajā basketbola sabiedrībā –  mēs un igauņi – un augstāku klubu sacensību Latvijā un Igaunijā nav. Tātad mēs tur piedalāmies, pēc ierēdņu domām, sacenšamies ar komandām, kuras ir profesionālas. Mēs spēlējam gan uzvarot, gan zaudējot, esam turpat, kur viņi. Bet, pēc ierēdņu domām, tas galīgi neataino kluba profesionālo darbību,” skumīgi nosaka Guntis. Viņaprāt, šis lēmums un spēļu aizvadīšana iepriekš līdz galam nezināmos apstākļos ir ietekmējis gan komandas spēli, gan rezultātu. 

12. kluba sezona sākusies pavisam veiksmīgi, vēsturiski un gana skaļi. Izcīnītas trīs uzvaras pirmajās trīs spēlēs. Līdz šim sezonu nebija izdevies iesākt ar uzvaru, kā arī izcīnīt trīs uzvaras pēc kārtas. Treneris saka, ka lielākoties gatavošanās process pirms sezonas diži savādāks kā iepriekšējos gados nav bijis. Plāns un process bijis tāds pats. Gatavoties komanda uzsāka jau maijā, līdz ar to strādāt un trenēties puiši gājuši arī visu vasaru.

Lielākā atšķirība, salīdzinot ar citiem gadiem, ir bijusi treniņnometne. Tā augusta vidū tika aizvadīta Kandavā, turklāt abām komandām kopā. Galvenais treneris domā, ka tas arī bijis lielākais labā sezonas starta faktors. “Jo tomēr, dzīvojot kopā, trenējoties kopā, pilnīgi savādākā režīmā nekā tu esi pieradis ikdienā, tās ir noteikti tās lietas, kas profesionālajiem sportistiem ir vajadzīgas. Un šī darbība, kā jau es iepriekš akcentēju, tas viss parāda, ka klubs darbojas profesionāli. Tas nav tā, ka mēs tikai atnākam kopā, uzspēlējam… Domāju, ka šis faktors noteikti bija viens no izšķirošajiem šim veiksmīgajam sezonas sākumam. Par to gribētu pateikt paldies gan kluba vadībai, gan universitātes vadībai, gan personīgi Ērgļa kungam.”  

Treneris pauž savu viedokli, ka tādas vienas panākumu atslēgas komandai nav, ir daudz lietu, kas sakritušas vienlaicīgi. Visupirms tā noteikti bija iespēja gatavoties sezonai treniņnometnē. Savukārt otra un ļoti būtiska lieta, ka šogad ir spēlētāji, kas var un spēlē saspēles vadītāja postenī. Guntis Endzels min no Ventspils pārnākušo Ričardu Vitoļski, kā arī Valteru Briedi, kurš kļuvis par gadu vecāks un pagājušajā sezonā ir jau apbružājies augstākajā līgā. “Līdz ar to mums ir daudz vieglāka spēles organizācija, jo atceros, ka pagājušo sezonu gandrīz visas sezonas garumā spēlējām bez tāda nomināla saspēles vadītāja. Tās mums bija pat lielas grūtības,” pauž G. Endzels.

Ļoti būtiska lieta, ko treneris pievieno veiksmīgu panākumu atslēgai, ir atsevišķi spēlētāji, kas rāda lielisku spēli. “Ļoti labs papildinājums mūsu komandai ir izrādījies Dāvids Vīksne, kurš veiksmīgi aizvieto uz VEF komandu aizgājušo Anriju Mišku, kā arī tādu briedušāku spēli spēlē arī tie spēlētāji, kuri jau ilgāku laiku ir mūsu sistēmā. Konkrēti Edvards Mežulis, Alberts Putāns un Gustavs Kampuss. Tie ir tie spēlētāji, uz kuriem šinī sezonā gulsies liela atbildība un slogs. Kā arī noteikti ļoti daudz spēlētāju, kuriem šī ir otrā sezona augstākajā sabiedrībā, arī no viņiem tiks un tiek gaidīts lielāks pienesums. Tā kā es domāju, ka mēs noteikti esam, salīdzinājumā ar pagājušo sezonu, kļuvuši mazliet briedušāki un pārliecinātāki par savām spējām. Un es domāju, ka tas viss kopā kaut kādā zināmā mērā sasummējas kopā,” atzīst treneris.

Kādām īpašībām, pēc trenera domām, ir jābūt komandai, lai sasniegtu vairāk?

“Viena no galvenajām īpašībām sportā ir vēlme un vēlēšanās uzvarēt. Bez tās sportā nav vispār ko darīt. Un šī vēlēšanās uzvarēt noteikti tevi dzen uz priekšu gan treniņos, gan spēlēs. Tā ir tā motivācija, kāpēc tu nāc uz zāli, kāpēc tu trenējies, kāpēc tu savu režīmu pakārto

basketbolam. Es domāju, ka šī ir tā galvenā lieta. Un tad, ja tev ir šī vēlēšanās uzvarēt, tad tu arī meklē ceļu vai ceļus, kā to izdarīt. Noteikti tādai komandai kā mums otra galvenā lieta ir būt visu laiku spēlē. Būt fokusētam uz darbībām. Ko tu dari spēlē, ja tu esi laukumā, ko tu dari spēlē arī tajos brīžos, kad neesi laukumā, atrodoties uz rezerves soliņa. Kā tu palīdzi saviem komandas biedriem, saviem partneriem, kā tu viņus uzmundrini, utt. Tas fokuss, kas ir nepieciešams visas šīs 40 minūtes, vai kādreiz pat vairāk, ir ļoti svarīgs katra spēlētāja izaugsmei. Jo, ja es izdomāšu kādā brīdī, ka es varu kaut ko nedarīt, vai varu darīt tur uz 50% vai uz plus mīnus, tā attīstība nenotiek. Un tā kā mēs tomēr gribam, ka mūsu spēlētāji kļūst par labiem basketbolistiem, lai viņi sevi pilnveido, mēs kā treneri lielu uzmanību pievēršam šim faktoram, lai spēlētājs visu laiku var būt fokusēts. Šīs divas galvenās lietas mūsu gadījumā es uzskatu par primārajām.”

 

Pēc galvenā trenera Gunta Endzela domām brīvā laika pavadīšanai ārpus spēlēm un treniņiem ir ļoti liela nozīme. Guntis saka: “Te es varētu arī pieskarties mazlietiņ tam profesionālismam, ko mums nepiedēvē. Varu teikt, ka mūsu spēlētāji noteikti ir lielāki profesionāļi nekā vienas otras komandas spēlētāji, kas spēlē ar mums vienā līgā un vienā līmenī. Kāpēc? Tāpēc, ka mūsu spēlētājiem ir ļoti, ļoti precīzi un pareizi jāsaplāno savs laiks, lai varētu piedalīties mācību-treniņu procesā, jo mēs trenējamies tieši tāpat kā profesionālās komandas, vēlreiz es gribētu ielikt, pēc ierēdņu domām profesionālas komandas. Mums grafiks ir tieši tāds pats kā katrai komandai – mēs trenējamies divreiz dienā. Plus visi mūsu spēlētāji vai nu studē, vai mācās skolā. Līdz ar to bez labas plānošanas tu nevari konkurēt ar spēlētājiem, kuri tikai trenējas un tikai spēlē. Un es domāju, ka šis ir ļoti labs piemērs tam, kāds ir profesionālisms un kādam tam ir jābūt. Ja kāds profesionālismu mēra naudā, tad personīgi es profesionālismu mēru pavisam citās kategorijās. Kā jau es minēju sākumā, bez precīzas laika sadalīšanas, bez precīza dienas un nedēļas plāna, tu nevari piedalīties šāda līmeņa sacensībās. Tā kā šis aspekts ir ļoti, ļoti svarīgs – gan režīms, gan saplānošana. Tur pat divu domu nevar būt, jo sevišķi tādā komandā kā mūsu."

 

Jaunnedēļ Latvijas Basketbola Užavas kausa 3.kārtai, kurā mēs cīnīsimies pret BK Saldus. Pirmā savstarpējā spēle sestdien, 27.11., Saldus SN plkst. 18.00. Taču atbildes spēle pie mums mūsu zālē - 1.decembrī 18.30 RIMI Olimpiskajā centrā!

Atbalsti BK Latvijas Universitāti arī Tu!

 

Vairāk jaunumiem seko līdzi - instagram un facebook lapās.

Dalīties